fbpx
Dienblad lopen

Hoe loop ik met een dienblad?

Je eerste horeca baantje en je eerste keer met een dienblad lopen. Ik herinner me het nog goed. Met trillende benen en armen onderweg naar de tafel zonder mijn blik van het dienblad af te werpen, bang dat het wijntje gaat vallen en zonder enig idee hoe ik alles goed op de tafel neer ga zetten.

 

Maar oefening baart kunst! Met onze tips en tricks zorgen we dat je een goede start kan maken.

 

Je kunt het dienblad oppakken door wat met je knieën te zakken en het voorzichtig van de bar af te schuiven. Je ondersteunt je dienblad door de vingertoppen van je linkerhand te spreiden om het gewicht te verdelen, het blad makkelijk te draaien en te corrigeren. Met je rechterhand serveer je de drankjes uit. Houd het blad tussen borst- en schouderhoogte om hem zo stabiel mogelijk te houden. Rug recht, schouders naar achteren en loop rustig en beheerst.

 

Je hebt de meeste controle over het dienblad wanneer je je voor 50% op het dienblad focust en voor 50% focust op de omgeving. Na enige ervaring zal je zelfverzekerdheid met een dienblad toenemen en gaat je aandacht steeds meer naar de omgeving uit.

 

Zorg voor een logische opbouw van je dienblad. De zwaarste glazen in het midden van je dienblad en de lichte daaromheen, dit zorgt ervoor dat je de beste controle houdt over je dienblad. Ook is het makkelijk om de grote glazen zo dicht mogelijk bij jezelf te zetten en de andere wat verder weg. Zo zit je jezelf niet in de weg bij het uitserveren.

 

Let op:

Tijdens het uitserveren van drankjes leun je wat naar voren om het drankje bij de gast neer te zetten, maar hierdoor kantelt je dienblad mee. Zorg ervoor dat je het dienblad recht houdt om ongelukken te voorkomen.

 

Met deze tips kun je zeker vooruit. Dus oefenen maar!

Scroll naar boven